Bosco Ntaganda voor het internationaal strafrecht

20 maart 2013

Brussel- Advocaten Zonder Grenzen (AdZG) verwelkomt  de overgave van de Congolese rebellenleider Bosco Ntaganda bij de Amerikaanse ambassade in Rwanda op 18 maart. Ntaganda stond onder internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof in Den Haag en was op de vlucht sinds 2006. AdZG hoopt dat navolgend hierop de stem van de slachtoffers van de misdaden waarvan hij wordt beschuldigd zullen worden gehoord in het Internationaal Strafhof. Dit betekent een stap verder gaan in de strijd tegen de straffeloosheid van de daders van de ernstige mensenrechtenschendingen in de Democratische Republiek Congo en elders.

Ntaganda Jean Bosco © ICC-CPI

Ntaganda Jean Bosco © ICC-CPI

De overgave van de voormalige Generaal Bosco Ntaganda situeert zich in de context van het gedestabiliseerd Oost-Congo waar de M23 rebellenbeweging, waarvan Ntaganda één van de sleutelfiguren was, splitste en een deel ervan vluchtte naar Rwanda. De spanningen in deze regio raken een uiterst kwetsbare en angstige burgerbevolking.

Net als Thomas Lubanga, vorig jaar veroordeeld door het Internationaal Strafhof voor de rekrutering van kindsoldaten, wordt Bosco Ntaganda beschuldigd van misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden; waaronder moord, verkrachting en seksuele slavernij, etnische vervolgingen en plunderingen. Deze misdaden vonden plaatsen in Ituri tussen september 2002 en september 2003.

De uitlevering van Bosco Ntaganda aan het Internationaal Strafhof in Den Haag hangt af van de bereidwilligheid van de Verenigde Staten om mee te werken. Ter herinnering, noch Rwanda, noch de Verenigde Staten hebben het Statuut van Rome geratificeerd. Wat impliceert dat zij dus geen verplichtingen hebben tot medewerking met het Hof.

“Het internationaal strafrecht is een collectieve verantwoordelijkheid. Deze zaak moet verder reiken dan dit geval alleen, het moet een sterk signaal vormen voor de samenwerking tussen de staten en het Hof en een versterking van het systeem van het Statuut van Rome betekenen”, zegt Jean-Philippe Kot, AdZG-expert Internationaal Strafrecht. “We hopen dan ook dat de Amerikaanse autoriteiten zullen samenwerken met het Hof, net zoals ze ook meewerkten in andere zaken die voor het Hof werden gebracht zoals voor misdaden begaan in Libië, Darfoer en Ivoorkust.”

AdZG is aanwezig in de Democratische Republiek Congo sinds 2002 en voert een reeks projecten uit ter verbetering van de toegang tot het gerecht voor de slachtoffers van internationale misdaden en andere mensenrechtenschendingen.

Concreet betekent dit dat als Bosco Ntaganda effectief voor het Hof komt te staan de teams van AdZG juridische bijstand zullen verlenen aan de slachtoffers van de misdaden gepleegd door de rebellen onder leiding van Ntaganda. “Dit zal het mogelijk maken voor mensen uit vaak afgelegen dorpen om deel te nemen aan het proces voor het Hof van Den Haag en om uiteindelijk, onder andere, een schadevergoeding te verkrijgen”, zegt Jean-Philippe Kot.

Volgens het arrestatiebevel van het Hof, zijn de rebellengroepen onder leiding van Bosco Ntaganda verantwoordelijk voor minstens 500 doden, allemaal burgers, alsook voor vele verkrachtingen.

Foto bovenaan: Congolese vluchtelingen aan boord van een vrachtwagen in Bunagana aan de grens tussen Oeganda en de Democratische Republiek Congo (DRC), op weg naar het Nyakabande transitcentrum in het westen van Oeganda, het district Kisoro, 19 mei 2012. Honderden Congolese vluchtelingen (30 000-40 000) kampeerden aan deze gresn gedurende het aanhoudende gevecht tussen de regeringstroepen en de “muiters” van Generaal Bosco Ntaganda © Samuel Okiror / IRIN

Published in DR Congo | Internationale justitie | News

© 2018, Advocaten Zonder Grenzen. Alle rechten voorbehouden. Webmaster: Média Animation asbl