Zal de strijd tegen de straffeloosheid in Oost-Timor haar vuurdoop doorstaan?

23 januari 2013

Dili – Advocaten Zonder Grenzen (AdZG) ondersteunt de promotie van het internationaal strafrecht in Oost-Timor. Eén van de prioriteiten ter plaatse is de capaciteitsuitbouw van de advocaten in dit Zuidoost-Aziatisch land dat onafhankelijk is sinds 2002. De steun van AdZG komt op het gepaste  moment, aangezien tal van dossiers over mensenrechtenschendingen in de komende maanden zullen aan de autoriteiten overhandigd worden. 

Oost-Timor werd onafhankelijk na 27 jaar bezetting door Indonesië en een intern conflict die aan ongeveer 150.000 mensen het leven kostte. Zowel het judicieel systeem van Oost-Timor als een aantal wettelijke instrumenten werden het afgelopen decennium grondig  hervormd .

Wat betreft internationaal gerechtigheid ratificeerde Oost-Timor in 2002 het Statuut van Rome. In de praktijk echter kijkt het land  op tegen een reeks uitdagingen wat betreft internationale misdaden. “Over het algemeen is justitie een onafhankelijk orgaan, maar het kan worden beïnvloed door de autoriteiten”, erkent Benjamin Barros, advocaat in Oost-Timor. “Dit was het geval in de zaak Martinus Bere, de commandant van een pro-Indonesische militie die in 1999 een aanval uitvoerde op een kerk waarbij er zo’n 200 doden vielen. Ondanks deze beschuldigingen werd hij vrijgelaten door de overheid in 2009”.

Een andere uitdaging is de beperkte kennis van de lokale advocaten. “Dat is de reden waarom we in december 2012, samen met onze lokale partner AATL, een drie dagen durende training hebben georganiseerd in de hoofdstad Dili voor 35 advocaten”, legt Luc Meissner uit, projectcoördinator  Internationaal Strafrecht van AdZG. “Leden van het Internationaal Legaal Netwerk (ILN) van AdZG en een vertegenwoordiger van de Coalitie van het Internationaal Strafhof (ISH) lieten de advocaten kennismaken met internationaal strafrecht, de rol van het ISH en een reeks belangrijke casestudies”.

Vorming over Internationaal Strafrecht

© AdZG/L.Meissner

Deze vorming maakt deel uit van een project gefinancierd door de EU dat in 2011 werd opgestart met als doel het internationaal recht en het ISH in Oost-Timor en vijf andere landen te promoten. “We hebben eveneens een workshop georganiseerd voor vertegenwoordigers van NGO’s, het Ministerie van Justitie en andere belanghebbenden”, voegt Luc Meissner er aan toe. “Ten slotte zal een onderzoek ons helpen in de identificatie van sleutelonderwerpen zoals legislatieve hervormingen die nodig zijn voor de behandeling van internationale misdaden.”

2013 is een belangrijk jaar op het vlak van de versterking van het internationaal strafrecht. De missie van de Verenigde Naties in Oost-Timor (UNMIT) die sinds 2006 aanwezig is om de stabiliteit en nationale verzoening te ondersteunen, heeft zich teruggetrokken in december 2012. “In de loop van dit jaar zullen de Oost-Timorese autoriteiten de achterstallige dossiers op het gebied van mensenrechtenschendingen moeten overnemen. Deze feiten werden in 1999 gepleegd en worden tot nu door het UN’s Serious Crimes Investigation Team  behandeld. We hopen dat het juridische systeem in staat zal zijn om de verantwoordelijken van deze misdaden te berechten en zo de schade voor de slachtoffers te herstellen”, besluit Luc Meissner.

AdZG en haar partner AATL (Asosiasaun Advocado Timor Lorosa’e) – een koepelorganisatie van advocaten in Oost-Timor – werkten tussen 2002 en 2009 samen onder meer om de bevolking te sensibiliseren over het gerechtelijk systeem en toegang tot het gerecht te  voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen van de Timorese maatschappij.

Published in Capaciteitsuitbouw | Internationale justitie | News | Oost-Timor | Overgangsjustitie

© 2018, Advocaten Zonder Grenzen. Alle rechten voorbehouden. Webmaster: Média Animation asbl